Milyen weboldalt érdemes csinálni?

Home / webfejlesztés / Milyen weboldalt érdemes csinálni?

Könnyen megbírságolható a honlapod, ha ezekre nem figyelsz és lehet, hogy pár hónapon belül emellett összedől a rendszer. Több, mint 10 év tapasztalat alapján összeírtam neked a lényeget. Kezdjük ott hogy az, hogy milyen weboldalt érdemes csinálni attól függ, hogy mi a célod vele. Hobbi oldalra van szükséged, vagy üzleti vállalkozáshoz kell a honlap? Esetleg webshop segítségével szeretnél kereskedni stb.?

Például, ha egyszerűbb termékeket szeretnél értékesíteni, akkor nem biztos, hogy túl nagy grafikai bravúrra lesz szükséged, helyette inkább a megfelelő funkcionalitáson lesz a hangsúly. Ez nemcsak a user kiszolgálását jelenti, hanem azt is, hogy megfelelően mérd a forgalmat és ennek tükrében fejleszd vállalkozásodat.

Bármilyen honlapra is van szükséged az biztos, hogy a lassú, elavult tartalmakat mindenki elkerüli, mint vámpír a napsütést. Hiába rakod tele információval, ha az emészthetetlen, körülményes az elolvasása stb.

A karbantartásra is figyelned kell, mert ha bejáratod a honlapodat a SEO segítségével és utána vírusos lesz a weblapod és emiatt elveszíted a nehezen felépített helyezést a Google keresőben, akkor gyatrán fogod magad érezni emiatt.

Ezért érdemes először egy online marketing tanácsadáson részt venni és az elkészült tervrajz alapján haladni, különben a hiányosságok miatt drága árat fogunk fizetni a piacon.

Ha nem megfelelő grafikai sablont választasz, akkor elképzelhető, hogy pár hónapon belül újra el kell készíteni a honlapodat, amiért azt már nem támogatja az adott cég. Szóval rengeteg buktatóval kell szembenézned…

Milyen szakterületek hiányossága okozhat pénzbírságot vagy üzletvesztést?

Nemcsak a trendi webdesign a lényeg egyedül, de egy old school-os megoldással valóban lejárathatod magad a leendő ügyfelek előtt. Ráadásul, ha plagizált vagy nem jogtiszta grafikai megoldásban, sablonban gondolkodsz, akkor lehet, hogy többet kell bíróságra járnod, mintsem szeretnél. A funkcionalitásért a webfejlesztő a felelős. Ha például nem GDPR kompatibilis a honlap, akkor repülhet a bírság és itt is csak jogtiszta megoldásokban érdemes gondolkodnod. Ha az ügyfelek adata kiszivárog, akkor is elképzelhető, hogy a zsebedbe kell nyúlnod. Szükség lehet online marketing tanácsadóra és itt is résen kell lenned. Ha például csak a nettó árakat közlöd, máris hibát követsz el és megbírságolható lesz a honlap. Kellemetlenséget okozhat, ha a plugink összeakadnak egymással és emiatt a tudtod nélkül nem működnek egyes funkciók.

 

   Mik lehetnek a legfontosabb kérdéseid?

A „milyen weboldalt érdemes csinálni?” kérdések alapján ezekre keresd meg a választ. Milyen időtávban gondolkozol? Ha például csak teszteled a piacot és 1-2 év jön szóba, akkor akár bérelhető webáruház is szóba jöhet, ha webshopot szeretnél. Ha azonban különleges funkciókra van szükséged és nem szeretnél egy cégnek kiszolgáltatva lenni, akkor jó megoldás lehet a WordPress honlapkészítés iránt érdeklődnöd.

Ezáltal teljesen szabadon szinte bármit megvalósíthatsz és kedvező áron, viszonylag rövid idő alatt elkészül a honlapod a talán nemzetközi szinten legnépszerűbb platform segítségével. Azonban ennek nyílt forráskodja van, így a védelemre különösösen érdemes figyelmet biztosítani, de amúgy is karban kell tartani, bármilyen rendszerben gondolkozol.

weblapfejlesztés árak

Hosting céget is ki kell választanod, ahol tárolni fogod a honlapod tartalmát és előtte megfelelő domain nevet is ki kell találnod, ami még nem foglalt. Ez lesz a weblapod címe. Meglévő domain nevet is megvásárolhatsz, ám ebben az esetben nézz utána, hogy milyen SEO értékkel rendelkezik az adott név. Ez lehet negatív és pozitív elbírálású is.

Milyen funkciókra és grafikai megjelenésre van szükséged? Több tucat rendszer létezik. Ezeket hasonlítsd össze egymással.

Az a kérdés, hogy „Milyen weboldalt érdemes csinálni?” hasonló ahhoz, hogy milyen autót érdemes venni? Mire, mikor és hogyan használnád és mennyi pénz áll rendelkezésre?

A WordPress például teljes szabadságot ad, hiszen van egy ingyenes alap, ami tovább fejleszthető. Szinte bármi kihozható belőle. Rengeteg ingyenes funkció áll rendelkezésre és te magad is továbbfejlesztheted honlapodat. Rengeteg leírás, videó és fórum érhető el, ahol segítséget is kérhetsz, ha nem boldogulsz, de emellett nagyon sok cég is segítségedre van ebben.

A megjelenés kapcsán is állnak rendelkezésedre profi webdesigner-ek, akik már 70-80 dollár áron átadják neked a grafikai kinézetért felelős sablont, amivel lehet dolgozni, sőt mintaoldalakat is letölthetsz, így elég csak a tartalmat megváltoztatnod.

 

Mielőtt belefognál, gondolkozz el a következőkön

  • Mi a szenvedélyed? Ha van valami, amihez igazán értesz, vagy ami nagyon érdekel, építhetsz egy közösséget magad köré.
  • Milyen problémát szeretnél megoldani? Ha van egy olyan problémád, amivel sokan mások is küzdenek, létrehozhatsz egy terméket vagy szolgáltatást, ami segít nekik.
  • Milyen bevételi forrásod lehet? Gondold át, hogyan tudsz pénzt keresni a weboldaladdal. Ez lehet hirdetés, affiliate marketing, saját termékek vagy szolgáltatások értékesítése, vagy akár egy közösségi finanszírozás.

Néhány ötlet, hogy elindulj:

  • Blog: Ha szeret írni, egy blog lehet a tökéletes platform, hogy megoszthasd a gondolataidat és ötleteidet másokkal.
  • Webáruház: Ha van egy terméked vagy szolgáltatásod, amit szeretnél értékesíteni, egy webáruház segít eljuttatni az ügyfelekhez.
  • Online tanfolyam: Ha szakértő vagy valamiben, tanítsd meg másoknak, amit tudsz. Akár automatizált online marketing gépezettel értékesítheted ezeket a tartalmakat (bankkártyás fizetéssel felhőből elérve), sőt feltöltheted a https://www.udemy.com/-ra stb.
  • Portfólió weboldal: Ha grafikus, webfejlesztő vagy más kreatív szakma képviselője vagy, mutasd be a munkáidat egy online portfólióban.
  • Közösségi oldal: Ha egy adott témában szeretnél egy közösséget építeni, hozz létre egy fórumot vagy egy közösségi oldalt.

Fontos szempontok a weboldal készítésekor:

  • Célközönség: Határozd meg, hogy kiknek szeretnél szólni a weboldaladdal. Érdemes a niche-t (piaci rést) felkutatnod, hogy lásd, tényleg lesz-e igény arra, amit áruba bocsátasz, legyen az szolgáltatás vagy termék.
  • Tartalom: Készíts minőségi, érdekes és hasznos tartalmat. Ha például színvonalas vlogger, blogger vagy, akkor megfelelő SEO-val ez alapján is megtalálhatnak téged és megrendelhetik az adott szolgáltatást / terméket, így kár reklám költség nélkül is elérhető lesz vállalkozásod.
  • Design: A weboldalnak legyen egyszerű, áttekinthető és esztétikus kialakítása.
  • Felhasználói élmény: Gondoskodj arról, hogy a látogatók könnyen megtalálják, amit keresnek.
  • Mobilbarát: A weboldalnak jól kell működnie mobil eszközökön is. Ez alap.
  • SEO: Optimalizáld a weboldalt a keresőmotorok számára, hogy minél többen megtalálják.

További tippek

  • Ne add fel! A sikeres weboldal felépítése időt és energiát igényel.
  • Tanulj folyamatosan! A webfejlesztés és a digitális marketing folyamatosan változik, ezért érdemes mindig naprakésznek lenni.
  • Kérj segítséget! Ha nem értesz valamit, ne szégyellj segítséget kérni más szakemberektől.


Milyen weboldalt érdemes csinálni, azaz milyen platformok állnak rendelkezésre?

 

  • WordPress: Erről már volt szó. Ez a legelterjedtebb és legrugalmasabb tartalomkezelő rendszer. Szinte bármilyen típusú honlapot megépíthetsz vele, legyen szó blogról, webáruházról vagy egyedi dizájnú oldalról. Rengeteg ingyenes és fizetős sablon és bővítmény áll rendelkezésre, amelyekkel személyre szabhatod az oldalad.
  • Wix: Egy nagyon felhasználóbarát platform, amivel drag-and-drop módszerrel építhetsz honlapokat. Kiváló választás kezdőknek, akik gyorsan szeretnének egy egyszerű, de látványos oldalt készíteni.
  • Squarespace: A Wix-hez hasonlóan vizuális szerkesztővel rendelkezik, de általában kicsit stílusosabb és kifinomultabb sablonokat kínál. Ha egy prémium kinézetű honlapot szeretnél, érdemes megnézned.
  • Webnode: Ez egy magyar fejlesztésű platform, ami szintén egyszerű használatot biztosít. Kiváló választás lehet, ha magyar nyelvű támogatásra van szükséged.
  • Joomla: Egy másik népszerű tartalomkezelő rendszer, amely a WordPress-hez hasonlóan nagyfokú testreszabhatóságot kínál.
  • Drupal: Ez egy komplex és rugalmas platform, amely nagy forgalmú weboldalakhoz is megfelelő.
  • Egyéb megoldások, például egyedi fejlesztésű honlap.

bérelhető webáruház

Melyik platformot válaszd?

A legjobb platform kiválasztásához érdemes figyelembe venned a következőket:

  • Milyen típusú honlapot szeretnél készíteni?
  • Milyen szintű technikai tudással rendelkezel?
  • Mennyi időt és energiát szeretnél a honlapkészítésbe fektetni?
  • Milyen költségvetéssel rendelkezel?

Ha bizonytalan vagy, érdemes több platformot is kipróbálni ingyenes próbaverziójukkal.

További lehetőségek:

  • Kódból történő fejlesztés: Ha van programozói tapasztalatod, saját magad is fejleszthetsz egy egyedi honlapot.
  • Webfejlesztő segítségével: Ha nincs időd vagy kedved a honlapkészítéssel foglalkozni, bérelhetsz egy webfejlesztőt, aki elkészíti neked az oldalad.

 

Íme néhány kulcsfontosságú dolog, amire érdemes odafigyelned:

  • Célkitűzés: Mielőtt bármibe belefognál, határozd meg, hogy mi a fő cél a honlapoddal. De erről már volt szó, röviden összefoglalva: Szeretnél termékeket vagy szolgáltatásokat eladni, információkat megosztani, vagy egy közösséget építeni? A célkitűzésed alapján alakíthatod ki a tartalmat és a struktúrát.
  • Célközönség: Gondold át, hogy kiknek szeretnél szólni a honlapoddal. Mi érdekli őket, milyen nyelven beszélnek, milyen eszközöket használnak? A célközönség ismerete segít a megfelelő tartalom és design kialakításában.
  • Tartalom: A tartalom a király! Gondoskodj arról, hogy a honlapod hasznos és érdekes információkat tartalmazzon a célközönséged számára. A szövegek legyenek könnyen érthetőek, a képek és videók pedig vonzóak.
  • Design: A design nem csak a megjelenésről szól, hanem arról is, hogy a látogatók hogyan navigálnak a honlapon. Egy jól megtervezett design segít a felhasználóknak gyorsan megtalálni a keresett információkat.
  • Felhasználói élmény: A felhasználói élmény (UX) azt jelenti, hogy milyen könnyű és kellemes a honlapodat használni. Ügyelj arra, hogy az oldal gyorsan betöltődjön, könnyen navigálható legyen, és mobilbarát legyen.
  • SEO (keresőoptimalizálás): Ha szeretnéd, hogy minél többen megtalálják a honlapodat a keresőmotorokban, érdemes foglalkozni a SEO-val. Ez azt jelenti, hogy kulcsszavakat építesz be a szövegekbe, és optimalizálod a honlapod a keresőmotorok számára.
  • Responzivitás: Manapság egyre többen okostelefonon és táblagépen böngészik az internetet, ezért fontos, hogy a honlapod minden eszközön jól nézzen ki és működjön.
  • Biztonság: Védd meg a honlapodat és a látogatóid adatait a hackerektől. Használj erős jelszavakat, és rendszeresen frissítsd a weboldaladat.
  • Mérhetőség: Kövesd nyomon a honlap teljesítményét, hogy láthasd, milyen hatékony. Figyelj az olyan mutatókra, mint a látogatószám, az elköltött idő a honlapon, vagy a konverziós arány.

Ha nem vagy biztos abban, hogy hogyan valósítsd meg ezeket a szempontokat, érdemes szakemberhez fordulni. Egy webfejlesztő segíthet neked elkészíteni egy olyan honlapot, amely megfelel az elvárásaidnak és a legújabb trendeknek.

 

 

Milyen platformok állnak rendelkezésedre a népszerűsítés, megfelelő kommunikció tekintetében?

 

  • Közösségi média: Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn, Pinterest stb. Ezeken a platformokon kapcsolatba léphetsz másokkal, megoszthatsz tartalmakat, és építhetsz közösséget.
  • Videómegosztók: YouTube, Vimeo. Itt videókat tölthetsz fel és nézhetsz meg.
  • Blogplatformok: WordPress, Blogger. Ezeken a platformokon saját blogot hozhatsz létre, és megoszthatsz írásaidat másokkal.
  • E-kereskedelmi platformok: Shopify, WooCommerce, Etsy. Ha szeretnél online áruházat nyitni, ezeken a platformokon megteheted.
  • Online tanulás: Udemy, Coursera. Itt online tanfolyamokat találhatsz különböző témákban.
  • Projektmenedzsment: Trello, Asana. Ezekkel a platformokkal könnyebben szervezheted a munkád és a projekteidet.
  • Üzenetküldők: WhatsApp, Messenger, Telegram. Ezekkel a platformokkal könnyedén tarthatod a kapcsolatot barátaiddal és családoddal.

Melyik platform a legjobb neked?

A válasz attól függ, hogy mire szeretnéd használni a platformot. Gondold át, hogy milyen céljaid vannak, és ennek megfelelően válassz platformot.

 

 

Néhány kérdés, ami segíthet a döntésben

  • Mit szeretnél elérni a platformmal?
  • Milyen típusú tartalmat szeretnél megosztani?
  • Milyen célközönségre szeretnél hatni?
  • Mennyi időt és energiát vagy hajlandó belefektetni?

 

Összefoglalva – Milyen weboldalt érdemes csinálni?

A legjobb weboldal az, amelyik megfelel a céljaidnak és a célközönséged igényeinek. Kísérletezz, tanulj és ne félj kipróbálni új dolgokat, de vedd alapul a fent leírt szempontokat, hogy ne élj át csalódást amiatt, hogy valamiről megfeledkezel.

Keresztes Attila

KKV számára épít csapatunk, komplexen, testre szabott WordPress alapú, tovább fejlesztett honlapot/webshopot garanciával. Fontos, hogy ezek ne csak szépek legyenek, hanem folyamatos bevételt is biztosítsanak.  Jómagam ezt a folyamatot segítem elő a megfelelő kommunikáció, határidők betartása és minőség megteremtésével. PR szakon diplomáztam és 2005 óta rengeteg céget tettünk sikeressé.

Related Posts
egyszerű honlap készítés